RECAP: Stříbrné šípy, Epizoda 33

Tři týdny uplynuly a vaše čekání je u konce! Nová epizoda Stříbrných šípů je na obzoru! Po takto dlouhé přestávce si ale určitě mnozí z vás potřebují osvěžit události z minulých dílů, a právě proto jsme pro vás připravili tuto rekapitulaci. Tak se dejte do čtení, ale pozor, následující odstavce jsou plné spoilerů!

Jak to tak bývá, epizoda 33 začala přesně tam, kde ta předchozí skončila. Naši hrdinové se rozhodli prozkoumat hrad Temnozář a tak vyslali Baahira, aby zabavil pana Wilkinse. Ten se toho statečně ujal a bez problémů starého majordoma přesvědčil, aby si s ním dal čaj. Během jejich rozhovoru mimo jiné zjistil, že je půlelf, je přes sto let starý a během svého života pracoval na různých místech po celém kontinentu.

Zbytek skupiny se oddal šmejdění po hradu, kde našli různé magické předměty, svitky, teleportační kruh a také portréty členů Společnosti hříchu. Zjistili, že Společnost se skládala z pěti členů – ještěřího muže, trpaslíka, člověka, gnóma Tomina Fizzlebootse a Violin Albellac. Dozvěděli se také, že onen trpaslík se na hradě stále nachází v odlehlé místnosti v horním patře, kde podle všeho pravidelně popíjí s Gruldanem a dalšími trpaslíky a nudí je pořád dokola opakovanými historkami. Více už se skupině dozvědět nepodařilo a rozhodli se, že nebudou pokoušet své štěstí, „vypůjčili“ si pár svitků a map a odebrali se zpět do svých pokojů.

Když byli opět v bezpečí, začali se se bavit o tom co bude dál. Aaron ostatním prozradil, že Sunny podle všeho měl ve své kovárně elementála, což skupinu dovedlo k diskuzi o tom, že se kolem nich a hlavně kolem Idila objevuje překvapivé množství bytostí napojených na elementály a džiny. Než ale stihli tuto debatu více rozvést, na Temnozář dorazil očekávaný Kriminar. Stříbrné šípy se ho vydaly ve společnosti Pršipláště přivítat, ale hned jak ho spatřily, pochopily, že jednání s ním nebude tak jednoduché – Kriminar byl totiž jedním z čarodějů se kterými se utkali v Ivywoodu při hledání Osaam. On je zjevně poznal také, protože se okamžitě zneviditelnil a zkusil utéct.

Naštěstí, skupina mladému čaroději rychle vysvětlila, že ohledně toho tu nejsou a když se za ně Pršiplášť zaručil, Kriminar se opět zviditelnil a souhlasil, že si s nimi promluví. Nejprve se samozřejmě náležitě přivítal s Martinem, ale ten brzy opilý odpadl pod stůl, a naši hrdinové tak mohli Kriminarovi nastínit co po něm chtějí. Řekli mu, že Morhold je upír, že tvoří armádu nemrtvých a že se ho chtějí zbavit a potřebují jeho pomoct při provádění podzemním Silverbridge a případně i pomoc celého Bratrstva při následných bojích, za což jsou i ochotni zaplatit. Kriminar jim zase popsal současnou situaci v Silverbridgi, kde se podle něj příliš nezměnilo, až na úbytek lidí v Blatnici a podivnou mlhu, která se ve městě objevuje. Pak se všichni rozhodli, že se na další povídání vyspí.

Dalšího rána Pršiplášť skupině oznámil, že Kriminar se rozhodl jim pomoct, a i když se je snažil přemluvit, aby ještě zůstali všichni pár dní na Faneé a popíjeli, skupina dvojici čarodějů nakonec přesvědčila, aby s nimi odletěli rovnou. Vydali se tedy za Darmonem s tím, že doletí nejprve do Sedlinky pro Sashu a pak se vydají do Silverbridge, ale kapitán jejich lodi je překvapil tím, že oznámil, že Sedlinka je příliš blízko pouště a tam s lodí nemůžou, protože se tam pohybuje záhadná „Černá bouře“, zdánlivě myslící a nebezpečná mlha útočící na Korzáry nebe. Stříbrné šípy se tedy na Plamenném hrotu vydaly do Ivywoodu, s tím že odtamtud dojdou do Sedlinky pěšky a pak do Silverbridge, zatímco Darmon počká s lodí v hostinci u Šeptajícího impa.

Během letu skupinu Kriminar znervóznil tím, že se začal vyptávat na filozofické otázky o tom, jak si mohou být jistí, zda dělají dobrou věc, zda jsou všichni nemrtví špatní, zda bude městu bez Morholda lépe, zda není lepší se nezapojovat apod. Dobrodruzi se s ním nejprve snažili diskutovat, ale po chvíli jim došla trpělivost a nabídli mu, že ho zkrátka vysadí a pomáhat jim nemusí, načež je čaroděj ale ujistil, že pomoct jim chce, pouze ho situace zajímá.

Loď nakonec bezpečně dorazila do Ivywoodu, skupina sestoupila na zemi, Darmon se s nimi rozloučil a oni se vydali do Sedlinky. Dorian se již připravoval na to až znovu uvidí sestru, ale k překvapení všech, když dorazili na místo, bylo jim oznámeno, že Sasha odešla do Madarraqu za dalším dobrodružstvím. Stříbrné šípy se rozhodly to akceptovat, Dorianovi se i lehce ulevilo a vydaly se zpět do Ivywoodu. Tam se setkaly s Osaam, řekli jí o Morholdovi a ona jim slíbila, že jim pomůže jakkoliv bude moct, ačkoliv nemůže poskytnout o moc víc než přístřešek.

Následně hrdiny ale napadlo, že by mohly využít tunel v místních dolech, o kterém z minulosti věděli, že vede do silverbridgedského podzemí. Vydali se tam, s pomocí magie odklidili zasypaný vstup, požádali Osaam aby její muži tunel hlídali a vyrazili. Po několika hodinách se skutečně i s Kriminarem a Prštipláštěm dostali do kanalizace, kde se Kriminar okamžitě začal orientovat, došel k tajným dveřím do úkrytu Bratrstva a řekl skupině, aby chvíli počkali, než se domluví s ostatními, načež za dveřmi zmizel.

Skupina čekala asi deset minut, než jim situace začala být podezřelá. Zkusili se tedy za dveře dostat, což se jim podařilo, ale čekala na ně celá řada iluzemi začarovaných mříží, skrze které se už dostat nestihli. Viděli tak pouze jak Kriminar a další ze členů Bratrstva v místnosti za mřížemi vzali nohy na ramena. Po chvíli naplněné bojem s mřížemi si skupina přiznala, že jenom ztrácí čas a rozhodli se, že by se měli přesunout jinam. Na to již ale bylo pozdě, jelikož v kanalizaci se objevil jejich starý známý – Barnabáš Břitva, který je přivítal slovy: „Tak jsme je našli, klucí! Šup!“

  • Proč Barbanáš Břitva pracuje pro Klause Morholda a dokáže se s ním skupina znovu vypořádat?
  • Opravdu Kriminar Stříbrné šípy zradil?
  • Co dělá Sasha v Madarraqu a shledá se ještě někdy s Dorianem?
  • Co je zač Černá bouře a bude pro skupinu překážkou při budoucích cestách?
  • A začne se skupině konečně trochu dařit při dosud nešťastné válce s Morholdem?

To se dozvíte v dalších epizodách Stříbrných šípů!