RECAP: Stříbrné šípy, Epizoda 53

Týden se s týdnem sešel a my jsme si pro vás připravili rekapitulaci 53. epizody dobrodružství Stříbrných šípů. Pokud si chcete jen připomenout události minulé, nebo se zkrátka nemůžete dočkat nových epizod a ty předešlé nestačíte shlédnout, čtěte vesele dál. Ale pozor, buďte varováni, jak to, tak u rekapitulací bývá, následující odstavce jsou plné spoilerů!

Začali jsme tím, že naši hrdinové pokračovali v prozkoumávání Selenylu a Nothica, který kolem nich stále pobíhal a blábolil. Aaron, pro kterého byla celá záležitost nejosobnější, dokonce dostal pocit, že onen Nothic kdysi býval jedním z jeho mistrů. Když to zmínil před ostatními a Nothic dále blábolil o „Ostrouchých“, kteří mu zabili přítele, všichni došli k tomu, že asi mluví o takzvané rase Githů – bývalých mindflayerských otroků, kteří se jim vzepřeli a zasvětili své životy jejich vyhlazení. Jejich teorii nahrávalo i to, že radikálnější větev Githů, Githyanki, je mnohdy spojována s červenými draky a to by pak mohlo vysvětlovat přítomnost draka ve Trojskalí.

Vydali se dál, fascinovaní mindflayerskou architekturou, ale zároveň vyděšení, protože neustále slyšeli, že v kamenných stěnách kolem se něco obrovského pohybuje. A to se jim taky brzy potvrdilo. Než se Stříbrné šípy a Fallan stihly dostat do poslední místnosti Selenylu, ze země se vynořila bytost zvaná Neothelid. Obrovský fialový červ, jehož hlava připomínala otevřenou kytky, po nich hned začal švihat chapadly, co mu lezly z tlamy, a dokázal odhalit jakouliv snahu našich hrdinů se před ním schovat, jako by vždycky přesně věděl, kde jsou.

Nejděsivější na něm ale bylo, že díky své gigantické velikosti neměl problém Aarona či Baahira hodit přímo do svého chřtánu a spolknout je. Aaron se z této situace ještě dokázal teleportovat, ale jelikož Baahir byl v bezvědomí, byl odkázán na pomoc svých přátel. Ti se na netvora nemilosrdně vrhli se vším co měli a nepřestali, dokud Baahira nevysekali ven, čímž zrůdu definitivně usmrtili.

Když se pak všichni uklidnili a Baahira stabilizovali, došli k tomu, že Neothelid vzniká v případě, kdy takzvaný Elder Brain, vůdce mindflayerské kolonie, opustí svou káď a nechá v ní volně tadpoly, pulce využívané k přeměnění jiných bytostí na Mind Flayery a jim podobné podpory. Když jsou ale tadpoly ponechány bez dozoru, začnou se vzájemně požírat a ten, který zůstane jako poslední, dorůstá velice rychle do nepředstavitelné délky a stává se z něj Neothelid.

Toto zjištění zklamalo hlavně Fallana, protože mu došlo, že když Elder Brain a tím pádem asi i Mind Flayeři Selenyl opustili, asi v něm nenechali artefakty, pro které on přišel. Ukázalo se ale, že se plete. V poslední místnosti Selenylu totiž na Stříbrné šípy cosi čekalo. Nejprve viděli vizi dvou Mind Flayerů, poletujících nad zemí, pak vizi malého Aarona mluvícího s jakousi krásnou ženou a na závěr se jim zjevil přímo Elder Brain, který jim oznámil, že vždycky věděl, že jej najdou a že nyní musí jít tam, kam vede jeho cesta, aby ji ukončili a jeho našli. S tím Elder Brain zmizel a skupina našla skrytou místnost, plnou magických artefaktů.

  • Co Elder Brain po Stříbrných šípech chce?
  • Proč museli Mind Flayeři svou kolonii opustit?
  • Je červený drak spojený s Githyanki a pokud ano, na co v Trojskalí čeká?
  • Kam vede cesta, o které Elder Brain mluvil?
  • Budou se naši hrdinové nyní muset vydat do Tarkenu?

To se dozvíte v dalších epizodách Stříbrný šípů!