RECAP: Stříbrné šípy, Epizoda 44

Pozor, odvážný dobrodruhu! Narazil jsi na rekapitulaci 44. epizody dobrodružství Stříbrných šípů! Tyto rekapitulace jsou tu pro ty, co nestíhají sledovat všechny díly, nebo si chtějí připomenout události minulé, než se ponoří do nových dobrodružství. Pokud si epizodu ještě neviděl a chystáš se na ni, pokračuj ve čtení jen na vlastní nebezpečí – následující odstavce totiž budou plné spoilerů.

Před učením nějakých dalších velkých kroků se naši hrdinové rozhodli, že nejprve stráví nějaký čas zjišťování informací. O poušti, o černé bouři, o všem. Aaron se snažil zjistit více o výchově gabonů, současném stavu Spojenectví, či o útoku orků na jeho řád, ale příliš nepochodil. Zjistil snad jen to, že orkové pravděpodobně svým tažením na řád necílili a jednalo se spíše o vedlejší záležitost, zkrátka jim stáli v cestě. Také se dozvěděl, že Silverbridge se alespoň tak nějak postavil na nohy, hlavně díky zásahu Manuely, a nyní tam vládne všech devět rodů.

Dorian se mezitím pokusil kouzlem kontaktovat komodora Orwela, aby zjistil, jak je na tom s jeho výpravou do Parusu, ale bohužel, jeho kouzlo nedosáhlo cíle, cosi jej zablokovalo. Pak i spolu se Sashou požádal vezíra, aby jim pomohl s hledáním informací. Ten jim beze všeho poslal příslušné knihy a naši hrdinové se tak dali do zkoumání. Četli si Historii Qadaru a jak už tušili, některé její části byly vymazané, cenzurované. Díky Vincenzově šikovnému magii rušícímu triku se jim ale alespoň podařilo na stránky na chvíli nahlédnout. Potvrdili si vesměs vše, co už věděli od Dhaakir min Zanna, zjistili ještě více o historii tamní oblasti a hlavně, pochopili, že Dhaakir bezpochyby připravil nějaký způsob či návod, jak geomágy, respektive Devátou, porazit v případě, že bude osvobozena. Také zjistili, že s Dhaakirem při boji s geomágy spolupracoval jakýsi Idris a Vincenzo si uvědomil, že to jméno slyšel ve snu, když se mu nějaká síla snažila vzít disk po útěku ze Silverbridge.

Dalšího dne se pak zaměřili na černou bouři, ale ani o tomto tématu nezjistili mnohé, co by už nevěděli. Je to legenda, podle všeho napadá ty, kteří ublížili poušti, a vyhýbá se svatým místům. S těmito informacemi se tedy Dorian a Sasha rozhodli, že nemá cenu to odkládat a spolu s Baahirem a Aaronem se vydali najít Mora Ub-Ilzila, jak slíbili jeho rodině. Vincenzo a Effi se mezitím prošli po městě a potvrdili si, že jim vražda Cornelia prošla a podle všeho nikdo netuší, kdo za ní stál.

Zbytek skupiny našel ve městě jejich fanynky, které poznali po příchodu do města, a požádali je, aby je na místo dovedli. Tak se tedy stalo a ukázalo se, že se jedná o horu s úzkou pěšinkou a chrámem na vrcholu, ze kterého se každou chvíli blýskalo – Moro byl uvnitř. Naši hrdinové nechali fanynky dole, spolu s Morovým velbloudem, a vyrazili nahoru. Po cestě však museli čelit překvapivé překážce – pětimetrové díře ve skalní římse, pád do níž by znamenal zřícení se z obrovské výšky. Dori a Sasha si s tím poradili bez problémů a Baahir byl taktéž na dobré cestě, ale bohužel, Aaron ztratil balanc a začal padat dolů. Baahir se ho pokusil zachytit, ale tím způsobil jen to, že shodil i sebe. Nějakým zázrakem oba pád přežili, i když byli značně potlučení, ale rozhodli se, že už raději nahoru nepolezou, pokud to nebude nutné.

Dori a Sasha se mezitím dostali až nahoru a potvrdili si, že za tím vším skutečně je Moro. Nacházel se v chrámu, obklopený jakýmisi monolity a magií a očividně byl uprostřed jakéhosi rituálu. Dorian se na něj pokusil mluvit, probrat ho, ale když si rádoby čaroděj nedal říct a se svými pokusy nepřestal, musel mu začít vyhrožovat. Moro nakonec povolil, ale situace se stejně zkomplikovala. Nad horou se totiž otevřela trhlina do jiné sféry, z níž vyrazila masivní paže spletená z blesků a začala na ně útočit, jako by něco hledala.

Dori, Sasha i Moro se dali na útěk a Moro při tom omylem odkopl orb, který celý rituál spustil. Nakonec se dostali na zem, do bezpečí, ale blesková ruka urvala vrchní část skály a zmizela s ní v portálu, který se za ní uzavřel. Nechápající Dorian začal vyslýchat Mora, ale ten mu pořád jenom opakoval, že orb zkrátka koupil od nějakých obchodníků a sám nechápe, co se vlastně stalo. Naštvaný Dorian zkusil orb ještě v okolí najít, ale bylo to jako hledání jehly v kupce sena, tudíž to vzdal, a spolu s ostatními se vrátil do města, kde se opět shledali s Vincenzem a Effi.

Skupina si tak již v klidu o všem promluvila, Aaron ještě jednou prověřil Mora, povídal se mu do hlavy a jen potvrdil, že to opravdu je hlupák, který ničemu nerozumí. Tuto záležitost tak tedy nechali za sebou a rozhodli se, že nastal čas vydat se na další úkol, do Modrého moře, jak bylo domluveno. Cestou se pak ještě zastavili v obchodě Zlatý hlas a utratili většinu svých peněz za různé magické předměty.

  • Dozví se Dorian někdy co byla ona ruka z blesků zač?
  • Jaký je Zannův plán na znovuporažení Deváté a jak s ním Stříbrné šípy souvisí?
  • Kdo je Idris, je naživu a má ještě sehrát nějakou roli?
  • Čeká naše hrdiny setkání v černou pouští?
  • A jak proběhne dobrodružství začínající v Modrém moři?

To se dozvíte v dalších epizodách Stříbrných šípů!