RECAP: Stříbrné šípy, Epizoda 31

Pozor, odvážný dobrodruhu! Narazil jsi na rekapitulaci 31. epizody dobrodružství Stříbrných šípů! Tyto rekapitulace jsou tu pro ty, co nestíhají sledovat všechny díly, nebo si chtějí připomenout události minulé, než se ponoří do nových dobrodružství. Pokud si epizodu ještě neviděl a chystáš se na ni, pokračuj ve čtení jen na vlastní nebezpečí – následující odstavce totiž budou plné spoilerů.

Ačkoliv se Stříbrným šípům, Darmonovi a Karlu Chamberledgovi podařilo na konci minulého dílu modrému drakovi Rawmightovi uniknout, oddech na ně nečekal – když vyletěli z mlhy, Dorian ležel na palubě v bezvědomí. Naši hrdinové přemýšleli, co se jejich příteli mohlo stát a shodli se, že jeho stav je pravděpodobně způsobený tím, že neuposlechl Morholdův rozkaz o nehledání pana Chamberledge. Baahir Doriho samozřejmě zkusil kouzlem vyléčit, ale jak očekával, nemělo to žádný efekt. Následně se tedy spolu s Effi uchýlil ke kontroverznějšímu řešení a dal Dorimu napít své vlastní krve. To už se ukázalo být účinnější, protože Dori na krev zareagoval a skupina se tak uklidnila, že pořád „žije“, pouze je v jakémsi kómatu. Rozhodli se tedy, že ho nechají odpočívat a budou věřit, že se sám po nějaké době probere.

Tou dobou se na palubu snesl Karl Chamberledge, změnil se zpět na člověka, skupině poděkoval za pomoc a oznámil jim, že si potřebuje odpočinout, než rozhodne, jaké budou jeho další kroky, co se Silverbridge týká. Chamberledge se tedy odebral do kajuty a skupina rozhodla, že se vydají na Mísu, aby konečně splnili další úkol zadaný Gruldanem.

Po dvou dnech klidné cesty Karl Chamberledge konečně opustil svou kajutu a oznámil skupině své rozhodnutí. Vysvětlil jim, že kdyby na Morholda přímo zaútočil, porušil by zákony Silverbridge, které sám dával dohromady. Proto jeho rozhodnutím bylo čekat klidně i sto let, než se situace sama vyřeší, Morholdovi nemrtví se rozpadnou a on třeba bude zvolen zpět do rady. Naši hrdinové se mu snažili vysvětlit, že pro draka to sice je krátká doba, ale pro člověka ne, a spoustu nevinných kvůli tomu zemře, ale Chamberledge byl neoblomný.

Stříbrné šípy tak přišly s vlastním řešením. Rozhodli se kontaktovat ohledně situace Lynxe a skrze něj přesvědčit jednotlivé šlechtické rodiny, aby znovu přijaly rod Chamberledgů mezi sebe, kdyby se Morholdovi něco stalo – o což by se postarali právě naši hrdinové. S tímto plánem pak už Karl Chamberledge souhlasil, ale pouze s podmínkou, že jeho dračí tajemství zůstane neodhaleno, a nebude se do boje s Morholdem nijak přímo zapojovat.

Dohoda tedy byla na světě, Karl Chamberledge se rozhodl vydat se do své vily a Stříbrné šípy zase na Faneé. Čekala je však ještě zastávka na Míse. Hned jak na onen malý kamenný ostrov Plamenný hrot dorazil, všichni pochopili, že je něco špatně. Celý jeho povrch byl sežehlý ohněm a ze zanechané zprávy skupina zjistila, že Mísu údajně zabral podmořský barbarský kmen žralokolidí, Sahuaginů. Všichni se tedy vydali do podzemní jeskyně, kterou na ostrově objevili, aby zjistili, co po nich Gruldan chce přinést tentokrát.

Uvnitř skupina nalezla právě mrtvé Sahuaginy, z nichž někteří vypadali jako by je něco zabilo tím, že jim byly skrz lebku vysány mozky. Po dalším zkoumání je zaujal trojzubec, který ležel u mrtvoly sahuaginského vůdce a podivná magická dýka. Než se ale stihli rozhodnout co dál, jeden ze stalaktitů na stropě jeskyně otevřel zářící fialové oko a odhalil, že se jedná o ohromnou slizkou kamennou bestii se šesti chapadly, kterými na Stříbrné šípy okamžitě zaútočila.

Následoval tuhý boj, během kterého se hrdinové opakovaně snažili vytrhnout se ze sevření té bestie a prolomit její kamennou kůži. Než se jim ale podařilo netvora zlikvidovat, došlo na nejhorší. Monstrum si přitáhlo Effi až k sobě, otevřelo tlamu a cosi, co připomínalo jazyk, jí zarazilo přímo do hlavy a pokusilo se jí to vysát mozek. Effi neměla šanci něco takového přežít. Jak ale naposledy vydechovala, vybuchla kolem ní energie, její kůže částečně zkameněla a ona zůstala ležet na zemi, v bezvědomí ale zázračně živá.

Ostatní členové skupiny ji rychle dostali do bezpečí a sami se na bestii vrhli a v jejich hněvu se jim po chvíli podařilo ji definitivně zlikvidovat. Effi mezitím zjistila, co přesně se stalo. Její vědomí se přeneslo někam jinam. Někam, kde k ní promluvil Ronald a řekl jí, že využil její poslední přání na to, aby jí naposledy zachránil život. Taky ale dodal, že to znamená, že nyní jsou jejich životy propojené a že doufá, že oba dva budou jejich vzniklý pakt respektovat. Effi, otřesená tím, co se stalo, pouze vše odkývala, poděkovala a Ronald jí zadal úkol – má se vydat do Madarraqu. S tím Effi konečně procitla mezi přáteli, snažícími se jí oživit a alespoň částečně jim vysvětlila, co se stalo.

Tím však dobrodružství na Míse nekončilo. Alius totiž, stejně jako při předchozích dvou Gruldanových úkolech, cítil, že na tom místě je něco, co souvisí s jeho řádem. Začal tedy jeskyně dále zkoumat a po chvíli za skrytými dveřmi objevil místnost, která se skutečně ukázala být jakýmsi úkrytem, který jeho řád využíval. Zjistil, že tam byly drženy různé bytosti, jako Mindflayeři, či ona bestie, která je napadla, ale i lidé či gnómové, kteří tam zjevně byli mučeni, experimentovalo se na nich, a nakonec tam byli zanecháni k vyhladovění.

Znechucený tím, že někdo z jeho řádu něco takového udělal, a zároveň vlastně zachoval jejich přísahu (nikoho nezabíjet), Alius si po rozhovoru s El uvědomil, že ničeho takového nechce být součástí a se sundaným modrým pláštěm místnost opustil. Když se ho skupina snažila zastavit, řekl jim pouze ať se jdou podívat sami a že jeho jméno je Aaron. Skupina si místnost prohlédla, vše pochopili a vydali se za Aliem na povrch, kde ho našli, jak pálí svůj plášť. Alius jim následně vysvětlil, že jeho pravé jméno je Aaron Glassart, Alius si začal říkat až jako člen řádu. Vyjádřil své znechucení nad tím, co v jeskyni našli a oznámil, že pokud jeho řád dělal něco takového, a jejich přísaha se dá takto ohýbat, už nechce podle pravidel řádu dál žít a místo toho chce najít svou vlastní cestu a vytvořit si vlastní zásady. Nakonec ještě dodal, že výhodou té situace je, že může naplno říct, že Morholda zabijí. Skupina jej v tom všem samozřejmě podpořila a Effi ještě demonstrativně magií zavalila vstup do oné jeskyně.

Krátce na to Beatrice prozkoumala trojzubec a dýku, které v jeskyni našli, a zjistila, že trojzubec slouží k ovládání ryb a dýka v určitých situacích brání kouzelníkům v používání magie. Všichni se shodli, že oba předměty odvezou Gruldanovi, a nastal tedy čas vrátit se na loď. Effi se však mezitím schovala do svého stříbrného šípu, stále otřesená z toho, že zemřela, a nechala skupině vzkaz, že nějakou dobu bude pryč.

S Effiným šípem v toulci tedy skupina nechala Mísu za sebou, nalodili se na Plamenný hrot a rozhodli se vydat na Faneé na Temnozář. Zrovna když o tom ale mluvili, Gruldan jim poslal další zprávu: Váhal jsem, zda vám zadat další úkol, když jste se na ten poslední vykašlali. Dám vám ale ještě jednu šanci. Město Alhadara. Místo Ewer. Zadání stejné. A v tomto momentu jsme naši silně rozhořčenou skupinu prozatím opustili.

  • Jak proběhne setkání s Gruldanem na Temnozáři a vydá se tam skupina vůbec?
  • Co na Stříbrné šípy čeká v Alhadaře?
  • Jak Effi a Aarona změní co se stalo na Míse?
  • Co Ronald po Effi bude chtít v Madarraqu?

To se dozvíte v dalších epizodách Stříbrných šípů!