RECAP: Stříbrné šípy, Epizoda 28

Týden se s týdnem sešel a my jsme si pro vás připravili rekapitulaci 28. epizody dobrodružství Stříbrných šípů. Pokud si chcete jen připomenout události minulé, nebo se zkrátka nemůžete dočkat nových epizod a ty předešlé nestačíte shlédnout, čtěte vesele dál. Ale pozor, buďte varováni, jak to tak u rekapitulací bývá, následující odstavce jsou plné spoilerů!

Hned na začátku epizody se Stříbrné šípy musely vypořádat s celou řadou problémů. Ačkoliv boj s posádkou Cognitu a záhadnou entitou, která ji ovládala, byl u konce, naši hrdinové se nacházeli na nyní opuštěné vznášející se lodi uprostřed Neoportu, kde jejich souboj vzbudil velký povyk.

V první řadě se Alius chopil překladatelské helmy a pokusil se domluvit s nyní již klidným ohnivým elementálem, kterého po sobě zanechala kapitánka Marlen. Ten se mu představil jako Yx, ukázal se být přátelský a uzavřeli spolu dohodu, že zůstane na jejich lodi, dokud nenajdou někoho, kdo jej bude schopen odčarovat zpátky domů. Tou dobou ale na místo činu přiletělo několik členů rodu Salvatore, což samozřejmě donutilo Vincenza, aby se stáhl do Okrové perly a splynul s okolím.

Salvatore začali odtahovat mrtvá těla, zkoumat loď a vyslýchat Beu, Baahira a Effi. Alius se stihl také vytratit včas a využil toho ke kontaktování kapitána Orwella a Darmona, které zpravil o situaci a přesvědčil je, aby s pomocí Smaragdového nebe odtáhli Cognitus pryč. To ve výsledku proběhlo poměrně bez problémů s tím, že Salvatore jim nakázali, aby se další den dostavili k výslechu.

Když už všichni byli daleko od nebezpečí, dohodli se s Orwellem, že Cognitus zůstane Stříbrným šípům, ale jejím kapitánem bude Darmon a loď bude oficiálně patřit pod flotilu nyní již komodora Orwella. Během rozhovoru Orwell ještě Aliovi předal zdánlivě obyčejnou dýmku a zalitoval, že ji nestihl předat Dorianovi. Následovala pak ještě dlouhá diskuze nad tím, jak by měli Cognitus přejmenovat, ale ve výsledku skupina nedošla k uspokojivému závěru, a proto ono téma odložili.

Dalšího dne, když už se Darmon úspěšně sladil s bývalým Cognitem, se skupina rozhodla, že se dalšího vyslýchání v Neoportu účastnit nechce a že bude stačit, když to obstará komodor Orwell. Poslali tedy pouze zprávu popisující, co přesně se stalo a následně se přesunuli i s lodí, Darmonem a Yxem nedaleko od města k hospodě. Tam pak společně čekali, jak se situace vyvine. Během čekání se Vincenzovi podařilo sladit s podivným kompasem, který našli u Ashe a Kiela. Zjistil, že neukazuje na sever, ale na severovýchod, na nějaké určité místo, ale nedokázal určit na jaké přesně.

Darmon se mezitím vydal zpátky za Orwellem a když se vrátil, oznámil skupině, že komodor byl zdržen úředníky a že dořešení celé události bude pravděpodobně trvat několik dní. Kromě toho jim ale také přinesl dopis od Klause Morholda. V něm stálo, že Morhold se stal novým ochráncem Silverbridge a na oslavu pořádá ples, na němž by rád viděl i Stříbrné šípy. Skupina byla tímto zjištěním samozřejmě překvapena, ale rozhodli se, že se pro ně nic nemění a že stejně chtějí nalézt pana Chamberledge. Na ples původně ani jít nechtěli, ale když zjistili, že se tam vydají i Orwell a Darmon, změnili názor. Navíc se ještě dozvěděli, že Morhold nechal vypsat odměnu pro toho, kdo mu přivede Brandelmana, živého či mrtvého. To je samozřejmě zaujalo, ale shodli se, že to je problémem budoucnosti.

Po několika dnech čekání, během kterých skupinu Darmon pravidelně informoval a přinesl jim řadu magických předmětů zabavených v Cognitu, se Stříbrné šípy tedy vydaly do Silverbridge. Beatrice okamžitě navštívila svého otce, aby získala informace o tom, co se ve městě stalo. Pan Malfier jí vysvětlil, že bylo odhlasováno odvolání rodin Chamberledgů a Kergessardů z rady a na jejich místo nastoupily nové rody, avšak rod Malfier ve svém snažení neuspěl. K překvapení Beatrice jí to otec přímo nevyčetl, ale své zklamání neskrýval.

Baahir se zase zastavil za panem Montsenem, který mu prozradil, že se na ples nechystá, protože ví, jak dopadne. Kromě toho si Baahir popovídal i s Idilem a pokusil se jej opět přesvědčit, aby začal něco dělat se svým životem. Zda jeho slova byla úspěšná ukáže čas.

V neposlední řadě, Vincenzo zjistil, že pan Brooklyn již není ve své funkci, vyhledal jej a popovídal si s ním o současné situaci. Díky tomu se dozvěděl, že Morhold nechal vyměnit téměř všechny lidi pracující na Velké skále a dosadil si tam své vlastní. Brooklyna samotného to ale příliš netrápilo, protože stejně už byl prakticky v důchodovém věku.

Následně se všichni připravili a když nastal čas, vydali se na ples. Než se stihli pořádně rozkoukat, Klaus Morhold si je zavolal stranou do jiné místnosti a prozradil jim, proč přesně je pozval. Zakázal jim hledat pana Chamberledge pod výhrůžkou, že na ně jinak vypíše stejnou odměnu jako na Brandelmana. Než stihla skupina jakkoliv zareagovat, do místnosti vstoupil další člověk, představený jako Albert von Palmstein. K překvapení všech to ale byl Dorian, oděný ve šlechtickém oblečení. Morhold skupině pak znovu zopakoval, aby Chamberledge nehledali, opustili Silverbridge a dodal, že „Alberta“ už nepotřebuje, takže klidně může jít s nimi.

Klaus se poté odebral za ostatními na ples a šokovaná skupina si mohla promluvit s Dorianem v soukromí. Ten je ale zaskočil tím, jak zvláštně se choval, a že jim dokonce vyčetl, že ho u Morholda nechali. Po krátké diskuzi jim odhalil svůj krk, stále úplně roztrhaný, a vysvětlil jim, že Klaus Morhold je upír a on sám je teď jeho nemrtvý a do určité míry, které sám nerozumí, ho musí poslouchat. Když se ho ostatní ptali, proč byl představen jako Albert von Palmstein, Dorian jim řekl jen, že Albert je jeho bratr a Klaus ho nutil, aby se za něj vydával. Cokoliv jiného se jim ale odhalit bál. V tu chvíli do místnosti dorazili Orwell a Darmon, oba překvapeni tím, že Doriana vidí. Na závěr pak komodor Orwell ještě odhalil jedno velké tajemství. Dorianovo pravé jméno je Dorian Frederick Sebastian Mach von Palmstein, dědic rodového titulu královského rádce Parusu.

  • Jaký vliv bude mít návrat Doriana na zbytek skupiny?
  • Je Dorian stejným člověkem, jakým býval?
  • Je Karl Chamberledge stále naživu a podaří se skupině jej nalézt?
  • Co bude nyní se Silverbridgem, když v jeho čele stojí upír?
  • A hraje v tom všem nějakou roli záhadný kompas?

To se dozvíte v dalších epizodách Stříbrných šípů!