RECAP: Stříbrné šípy, Epizoda 25

Další týden uplynul a my připravili další rekapitulaci pro ty z vás, co epizodu 25 našeho dobrodružství zkrátka nestíhají shlédnout, nebo si potřebují připomenout pár detailů, než se vrhnou na epizody nové! Vy ostatní, co jste epizodu ještě neviděli, buďte varováni – jak to tak u rekapitulací bývá, celý text je plný spoilerů!

Unavení po náročné večeři u rodiny Malfierů, Stříbrné šípy se přesunuly k Chrchlavému hadovi a oddaly se spánku. Zatímco ostatní prožívali běžnou klidnou noc, Aliovi se zdál podivný sen. Slyšel v něm hlas nutící ho, aby někam šel, ale když otevřel dveře pokoje, spatřil nekonečné moře, na němž se formovaly mísy plné jeho oblíbeného jídla, ředkvičkového salátu. Alia zachvátil pocit prázdnoty a hladu, a ačkoliv měl pocit, že svou mysl udržel pod kontrolou, tělo jej neposlechlo a on tak skočil do moře, vrhajíc se na lákavé jídlo.

V ten moment se Alius zmateně probral, vzbudil Effi, řekl jí o tom, a dokonce jí dovolil, aby si poprvé promluvila s El. Všichni tři nakonec došli k tomu, že Aliova ztráta sebekontroly je pravděpodobně důsledek jeho tréninku s Effi. Hlavně ale usoudili, že Alia zjevně něco táhne k moři a tím pádem pravděpodobně i na K.O.R.D. Ani El ale nedokázal poradit nic konkrétního, a tak se všichni odebrali zpět ke spánku.

Ráno se skupina probrala a bez dalších komplikací či zdržení vyrazili spolu s kapitánem Orwellem a jeho skupinou do Neoportu. Cesta tam trvala tři dny a možná k překvapení všech, proběhla taktéž zcela v klidu a bez rozptylování.

Hned jak dorazili na místo, Vincenzo ostatní upozornil na to, že byl z Neoportu kvůli svým minulým činům vyhoštěn a neměl by se tam tak objevovat, načež mu ostatní na popud Effi začali říkat krycím jménem Hans. Vincenzo přezdívku přijal, převlékl se do obyčejnějšího oděvu a skupina tak neměla problém se do města dostat, samozřejmě až po zaplacení nově zavedeného poplatku za jeho návštěvu.

Alius a Beatrice se hned po příjezdu vydali spolu s kapitánem Orwellem ke vzducholodím, kde je jejich věčně opilý spojenec odkázal na další Korzárku nebe, kapitánku Marlene. Ta po krátkém rozhovoru s Aliem souhlasila, že je na K.O.R.D. vezme, ale až za šest dní, s tím že každý zaplatí 50 zlatých za cestu tam a stejně tak za cestu zpátky. Když se Alius snažil zjistit, zda by se s cenou nedalo něco dělat, příliš nepochodil a dozvěděl se vlastně jen, že kdyby chtěli jet dřív, cena se ještě zvýší.

Tyto informace tedy Alius předal zbytku skupiny, ale odpověď, které se mu dostalo, jej šokovala. Vincenzo totiž zničehonic navrhl, že by mohli s pomocí pirátů vyloupit jednu z místních bank. Obhajoval to tím, že by tím získali peníze, zbytek by mohli rozdat chudým a hlavně, místní majitel bank je podle všeho zkorumpovaný a pro Vincenza by jeho svržení byla pomsta. Tento návrh okamžitě podpořila Effi, ale ostatní se rázně postavili do opozice a Vincenzo se tak nakonec rozhodl nechat své osobní cíle stranou.

Skupina se tedy přesunula do hostince Okrová perla, o kterém Vincenzo usoudil, že by tam nemusel potkat nikoho, kdo by ho byl schopný poznat. Effi odtamtud ale na vlastní pěst vyrazila do nejbližší banky, aby o ní zjistila co nejvíce informací. Po souboji s dosud nejmocnějším nepřítelem, se kterým se kdy musela utkat, tedy s realitou místní byrokracie, se jí jako zázrakem podařilo založit si v bance účet s jedním uloženým zlaťákem, zjistila polohu jejich sejfu i počet místních stráží, a pak se celá rozčílená z tamního blázince vrátila za ostatními.

Alius mezitím znovu navštívil Marlene ve snaze zjistit, zda by pro ni, či někoho z Neoportu nemohli udělat něco, co by pro ně cenu cesty přeci jen snížilo. Marlen mu ale znovu řekla, že by naopak bylo lepší, kdyby se o jejich cestě na K.O.R.D. ve městě příliš nezmiňovali. Alius to tedy přijal, ale také si během rozhovoru všiml, že kapitánčina vzducholoď jménem Cognitus se ještě nedávno jmenovala Plamen oblohy. Pokusil se na to poptat kapitána Orwella, stejně jako na kapitánku Marlen jako takovou, ale ten mu příliš informací nedal – prozradil mu jenom, že nedávno změnila celou posádku a dal mu seznam jejích bývalých poddaných, aby si ji případně Šípy prověřily na vlastní pěst. Kromě toho se Alius zkusil od Orwella dozvědět i něco o Dorianovi a jeho otci, ale zcela selhal, protože podnapilý kapitán jen zopakoval, že slíbil, že o těchto záležitostech mluvit nebude. Jediné, co mu vyklouzlo byl fakt, že Dorianův otec pravděpodobně je ve městě Parus, které podle všech zpráv vyletělo do vzduchu, a on se za ním chystá.

Alius se tak vrátil za ostatními, předal jim informace a společně se rozhodli, že využijí volný čas před cestou na K.O.R.D., aby našli doktora Riela, který sloužil v posádce kapitánky Marlen a následně se přesunul do místního chrámu boha slunce, aby se ho mohli zeptat, co se s předchozí posádkou stalo.

Předtím se ale musely Stříbrné šípy opět odebrat ke spánku. Effi před usnutím ještě došla za Vincenzem, aby mu řekla, že pokud bude chtít banku vykrást, podpoří ho a zkusí přesvědčit i ostatní. Vincenzo jí poděkoval, ale vysvětlil, že se pravděpodobně jen nechal unést a že by taková akce asi byla hloupá, minimálně v současné situaci. Effi se s tím tedy smířila a všichni naši hrdinové v klidu usnuli.

Beatrice však uprostřed noci probudilo klepání na dveře. Za nimi se rychle ozval Orwellův navigátor, Darmon, a varoval Beu, že kapitánka Marlene skutečně už není, co bývala a že by si měly Stříbrné šípy řádně prověřit co se s minulou posádkou stalo, než s ní vyrazí na cestu.

Bea tuto informaci samozřejmě ráno předala ostatním, čímž je ještě utvrdila v jejich plánu nalézt bratra Riela. Vydali se tedy do chrámu, kde ale zjistili, že bratr Riel před několika týdny odjel na cestu za požehnáním blíže slunci na určitý kopeček nedaleko Zničených stezek. Stříbrné šípy si tedy bez váhání pronajaly koně a vyrazily. Netrvalo to dlouho a v podvečer našly onen kopec s kameny tvořícími kapli. Uvnitř ní okamžitě nalezly mrtvolu, které něco zjevně utrhlo hlavu, načež samozřejmě začaly prozkoumávat jak ji samotnou, tak okolí.

Hlavu patřící k tělu nikde nenašly, ale zato objevily dva dopisy, jeden krátký a obyčejný, druhý ve formě básně se zaškrtanými určitými slovy. V krátké dopise jeho autor mluvil o tom, že zná význam básně, kterou našel a doufá, že „v Balbale jsou v pořádku“.  Co se dlouhé básně týče, skupina usoudila, že její význam je, že pokud je člověk kouzelník, může se stát skutečně mocným, ale stejně se nedokáže vyhnout smrti.

Vzhledem k tomu, že město Balbala se nacházelo jenom den cesty odtamtud, skupina se rozhodla, že se tam vydá, aby definitivně zjistili, co se s bývalou posádkou kapitánky Marlene děje. Vzhledem k tomu, že slunce už zapadlo, se ale museli nejdříve vyspat. Baahir ještě Rielovo tělo pohřbil a pak všichni společně našli nedaleko od kopce místo k přespání. Uprostřed noci se však z Beatriciny kouzelné mušle ozval známý Gruldanův hlas, zadávající jim úkol – Místo Mísa, stejné zadání jako posledně. Než se ale Bea stihla byť jen zamyslet, co přesně ta slova znamenají, zaslechla z lesa podivné zavrčení.

  • Jaké nebezpečí na Stříbrné šípy v lesích čeká?
  • Co skrývá kapitánka Marlene a co se stalo s její posádkou?
  • Bude mít Vincenzův návrat do Neoportu nějaké následky?
  • A hlavně, podaří skupině konečně vyrazit na tajemný K.O.R.D., nebo se objeví další komplikace?

Na to odpoví další epizody Stříbrných šípů!