RECAP: Stříbrné šípy, Epizoda 24

Pozor, odvážný dobrodruhu! Narazil jsi na rekapitulaci 24. epizody dobrodružství Stříbrných šípů! Tyto rekapitulace jsou tu pro ty, co nestíhají sledovat všechny díly, nebo si chtějí připomenout události minulé, než se ponoří do nových dobrodružství. Pokud si epizodu ještě neviděl a chystáš se na ni, pokračuj ve čtení jen na vlastní nebezpečí – následující odstavce totiž budou plné spoilerů.

Konec předchozího dílu zanechal diváky i naše hrdiny v napětí. Do hostince U Chrchlavého hada, kde Stříbrné šípy zrovna snídaly, totiž vrhl naštvaný kapitán Orwell s Idilem a zeptal se skupiny na jedinou otázku: „Kde je Dorian?“. Navzdory strachu všech přítomných, že by v následujících chvílích mohlo dojít ke konfliktu, stačilo pouze pár slov o Dorianově smrti a všechen hněv, který s sebou Orwell přinesl, se vytratil a nahradil jej značný zármutek. Kapitán si vyslechl příběh o tom, co se stalo, poznamenal, jak ho to mrzí a přiznal svou naději, že by Doriana možná ještě bylo možné přivést zpět k životu, což odmítl dále rozvádět.

Alius Orwellovi následně řekl, že se plánují vydat na K.O.R.D. v rámci hledání pana Chamberledge a požádal jej o pomoc. Kapitán sice odmítl, že by se měl na ostrov vydat on sám, ale nabídl skupině možnost odvozu vzducholodí dalšími Korzáry nebe. Skupina tak souhlasila, že se dalšího rána přesune s Orwellovým doprovodem do Neoportu, kde by se jeho spojenci měli nacházet.

Když kapitán skupinu opustil a dal jim čas na přípravy, Alius, Vincenzo a Effi se vydali na Velkou Skálu, aby se tam domluvili se strážnými, zda u nich nebudou moci nechat Idila, který by na K.O.R.D.U. dělal jen problémy. Aby se tam dostali, museli krátce předstírat, že souhlasí s protestujícími trpaslíky, volajícími po osvobození Bernarda Kergessarda. Do Skály se tedy dostali, nic důležitého se nedozvěděli, ale podařilo se jim přesvědčit stráže, aby Idila pohlídali až jim ho přivedou.

Zbytek skupiny mezitím Idila odvedl k Mariu Monsenovi ve snaze dozvědět se o něm a o Disku něco víc. V první řadě se jim podařilo pomocí jejich nové magické helmy přeložit nápis na Disku: Přijmi osud a on se na tebe usměje. Klíč k pochopení lži skrze mlhy nevědomosti. Uč se ze včerejška a formuj zítřek.

Monsena Idil značně zaujal, načež mu začal pokládat osobní otázky a skupině připomněl proroctví, které jim již odhalil na Faneé, „Pokud se brány Lanajmatu otevřou, devíticípá hvězda bude pršet z nebe, aby signalizovala její návrat. Když se kolo setká s kolem, minulost se vyjasní a budoucnost otevře,“ a odhalí jeho druhou část, „Devíticípá hvězda dopadla. Probuďte se strážci zítřka, neboť brány Lanajmatu byly otevřeny.“

Idil na proroctví okamžitě reagoval tvrzením, že o něm už někdy slyšel. Vzpomínal na den, kdy získal Disk. Tvrdil, že byl v Madarraqu, ukradl Disk jakémusi kněžímu, v tu chvíli omdlel, ale ještě na poslední chvíli viděl na nebi devět padajících hvězd. Monsen v reakci na to poradil Baahirovi, aby v blízké době vzal Idila na poutní místa, napůl cesty k Madarraqu, kde se nachází poutní místo zasvěcené bohu moudrosti Zanna a lidé se tam vydávají při hledání štěstí.

Skupina pak Monsenovi poděkovala a rozhodla se, že Idila nechají raději u něj. To se příliš nelíbilo ostatním, kteří se vrátili z Velké Skály. Nejvíce se do opozice stavil Vincenzo, tvrdící, že nechat ho u stráží by bylo bezpečnější, ale nakonec to všichni nechali být a dali se na odchod. Zastavil je Tomášek Mush, který jim vyřídil, že jsou pozvání na večeři Beatricinou rodinou, hned ten večer. To Beu sice rozhodilo, ale souhlasila.

Nejprve se ale Stříbrné šípy vydaly do Minulého Mirákula, obchodu s kouzelnými předměty, kde už sice čekal George Hoover, ale zapomněl odemknout dveře. Když skupina tuto nezměrnou překážku překonala, Vincenzo si koupil čtyři léčivé lektvary, Effi zase hůlku s prakem, jejíž střely se mění v útočící ptáky a nositeli umožňuje s nimi mluvit, Alius boty posilující plížení a všichni společně bag of holding. Při zkoumání jejich zdánlivě bezedné tašky navíc nalezli parte, oznamující, že paní Amelia Saranová z posádky Plamenné oblohy měla v Neoportu pohřeb před dvěma týdny.

Po nákupech se skupina upravila a vydali se na večeři do sídla rodu Malfier. Beatrice se přivítala s celou svojí rodinou, stejně jako s přítomným Vasalorem Albellacem a následně všichni usedli ke stolu. Brzy se ukázalo, že Stříbrné šípy byly na večeři pozvány, protože rodina Malfierových je chtěla požádat, aby šířily mezi lidmi a svými kontakty jejich dobrou pověst, čímž by jim pomohly k případnému získání místa v Radě. Nikomu z našich hrdinů se to příliš nelíbilo, kvůli jejich snaze nezapojovat se do politiky.

Vypukla dlouhá diskuze o tom, v čem by rod Malfierů pomáhal městu, jak by řešil kritickou situaci v Blatnici, proč jsou lepší než jiní kandidáti a podobně. Skupině se ale dostalo jen mála odpovědí, a tak večeři zakončili tím, že se potřebují ještě zamyslet. Když ale sídlo Malfierů opustili, se všichni až na Beu, která se pořádně nevyjádřila, shodli, že do politiky zasahovat nechtějí. Rozhodli se tedy držet se původního plánu najít Chamberledge a doufat, že se situace následně stabilizuje.

A tak se skupina ještě po dlouhé debatě o politice jako takové vydala zpátky do hostince, aby se vyspali. Čeká na ně totiž náročná cesta.

  • Podaří se Stříbrným šípům nalézt pana Chamberledge?
  • Jaké následky bude mít jejich rozhodnutí nepodpořit rod Malfierů?
  • Je proroctví o Lanajmatu blíže k naplnění, než si všichni myslí?
  • A jaké tajemství na naše hrdiny čeká na K.O.R.D.U?

Na to odpoví další epizody Stříbrných šípů!