RECAP: Stříbrné šípy, Epizoda 38

Rekapitulace 38. epizody dobrodružství Stříbrných šípů je tady! A jak konec předchozího dílu napověděl, tentokrát jsme se dozvěděli spoustu informací. Tudíž, buďte tímto varováni – pokud jste epizodu ještě neviděli, následující odstavce jsou plné spoilerů.

Jak už naši hrdinové věděli, něco, nebo spíše někdo, ovládl Dorianovo tělo. Tím někým se ukázal být duch Dhaakira min Zanna. Ten nejprve poděkoval skupině, že mu umožnila naposledy se spojit se světem a následně všechny členy skupiny vyléčil. Pak ještě zdvořilostně požádal Doriana o povolení ještě na moment zůstat v jeho těle, aby mohl skupině předat důležité informace, s čímž nemrtvý čaroděj samozřejmě souhlasil.

Dhaakir se pak rozhodl neztrácet žádný čas a začal skupině vyprávět o tom, že kdysi dávno oblast, ve které se nacházeli, ovládali takzvaní geomágové, kteří sice světu přinesli i mnoho dobrého, ale stávali se z nich příliš mocní a nebezpeční tyrani. Dhákir proto ještě za života dal dohromady Strážce zítřka a společně většinu geomágů dokázali porazit. Dorazili až k městu Lanajmat, ve kterém se ukrývala nejmocnější z geomágů, Devátá, ale navzdory všemu jejich úsilí, ji nedokázali porazit, a tak místo toho město zapečetili, aby Devátá nikdy nemohla uniknout. Poté ještě vymazali všechny známky o geomázích z historie.

Následně Dhaakir však vysvětlil, že se objevují znamení, jako pád devíticípé hvězdy, že došlo k prolomení pečeti a návrat Deváté je možná blízko. Skupině oznámil, že Osud si je zjevně vybral, aby hráli v této situaci nějakou roli, či fungovali jako poslední část skládačky. Stříbrné šípy se ho samozřejmě zeptaly na Idila a disk, na což jim Dhaakir řekl pouze, že disk by měl být klíčem k poražení Deváté. Na další otázky už jim ale neodpověděl, protože přiznal, že jeho napojení na svět slábne a chce poslední zbytek své energie použít na něco jiného – oživení Doriana. Mladý čaroděj tuto nabídku samozřejmě přijal, jeho rány se zacelily, negativní energie jej opustila, Dhaakir mu vrátil kontrolu nad jeho tělem a Dorian tak před svými přáteli opět povstal živý a zdravý.

To samozřejmě všechny, hlavně jeho samotného, naplnilo štěstím a nastal čas na radování. Po chvíli se však naši hrdinové rozhodli uklidnit a splnit poslední přání, které Dhaakir vyslovil – opravení chrámu. To ale nebylo tak snadné, jak se zdálo, vzhledem k tomu, že chrám se prakticky rozpadal. Doriana nakonec napadlo, že by jim s tím mohl pomoci Dao Ruwees, vzhledem k tomu, že ho osvobodili zpod nadvlády elfů. Dorian se s ním tedy kouzlem spojil a Ruwees se nejenom ukázal, ale dokonce skupině oznámil, že jim skutečně splní tři přání za to, co pro něj udělali.

Skupina se tak rozhodla jedno přání využít na opravení chrámu, čímž Ruwees pověřil své elementály. Následně začali diskutovat i nad tím, že by další přání mohli využít na získání Ronaldova jména, aby ho Effi konečně mohla kontaktovat, ale rozhodli se, že na to přání nebudou plýtvat. Effi se však své šance nechtěla vzdát, a tak džinovi navrhla, že pokud ho překvapí příběhem, který ještě nikdy neslyšel, on jí jméno sdělí. Ruwees překvapivě souhlasil a Effi výzvu vyhrála, když mu s pomocí ostatních sdělila vymyšlený příběh o mimozemšťanech a všem možném i nemožném. Dao pak svůj slib splnil a Ronaldovo celé jméno řekl, ale řekl jej tak rychle, že si ho Effi kvůli jeho délce stále celé nezapamatovala.

Skupina se pak Ruweese ještě zeptala na orkyni, která zničila Silverbridge, ale o té bohužel prakticky nic nevěděl. Naši hrdinové se tak rozloučili s Dalvem, nechali elementály opravovat chrám a vyrazili zpátky k lodi, aby si před jejich další cestou nabrali vodu a další zásoby. Cestou se dohodli, že by měli prověřit místo, kam podle všeho Ix‘Tavor posílal zásilky. Dorazili tedy k lodi, informovali o situaci Pršipláště a ten souhlasil, že půjde s nimi. Také jim řekl, že Ix’Tavor byl archeolog, skutečně učil na univerzitě a chodíval se studenty na výlety, čímž vlastně potvrdil vše, co si mysleli.

Naši hrdinové se tedy v klidu vyspali, což si hlavně oživený Dorian užil, a dalšího rána se vydali zpět do pouště. Vincenzo se bohužel špatně zorientoval v mapách, a to asi pomohlo k tomu, že skupinu zastihla písečná bouře, ve které mnozí z nich málem zahynuli a bezpochyby je všechny dost rozhodila. Počasí se ale po nějaké době uklidnilo a oni tak dorazili na místo. Uprostřed pouště se nacházely ruiny a schodiště do podzemí, kolem kterého se pohybovala gnómka, dva trpaslíci a dva orkové, kteří všichni zpozorovali Aarona a seběhli po schodech dolů.

Skupina chápala, že nemá smysl se nijak schovávat, a tak zkusili zkrátka v klidu k ruinám dojít. Místo hobitů, trpaslíků či orků na ně ale ve vchodu čekal sloní muž, loxodon, který jim v klidu vysvětlil, že jsou pouze archeologové, a i když se ho hrdinové ptali na Radoje, nepřiznal vůbec nic. Skupina se po chvíli vyptávání již chystala odejít, ale stalo se něco nečekaného – když loxodon odešel stranou, gnómka jim řekla, že pan Radoj na místě je. Je to totiž právě onen loxodon.

  • Co Radoj a další zločinci v poušti dělají?
  • Kdo se snaží otevřít brány Lanajmatu?
  • Jak do toho všeho zapadá Idil a jeho Disk?
  • Dokáže Aaron udržet na uzdě hněv, který cítí vůči orkům?

To se dozvíte v dalších epizodách Stříbrných šípů!